Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Малко Търново и "Фондация за развитие на Малко Търново" - Малко Търново и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Групи за автентичен фолклор


Магнетизъм – това е усещането, което ще изпитате при съприкосновението с прекрасните странджански песни на седянка в с. Бръшлян. Двете групи за автентичен фолклор ревниво пазят родовата традиция, онова, което са получили от баби, майки, сродници и съмишленици, от всички, които съхраняват жива фолклорната памет. С изпълненията си групите в с. Бръшлян ще ви накарат да усетите цялата атмосфера в селото, неговия дух – живата фолклорна традиция, съхранените многогодишни порядки, ритуалите, игрите на филек.

Чаровните мелодии и ритми на странджанската песен можете да чуете от групата за автентичен фолклор в с. Граматиково. В стилните изпълнения са вплетени и мекотата на говора, и типичния речник на населението от този район. Именно в това село през 1960 г. се заражда съвременното национално движение за възраждане на изворния фолклор. Родом от Граматиково е народният певец Манол Михайлов, който не крие, че точно от родното село започва приобщаването му към фолклорното изкуство.

С много емоционална изразителност и човешка топлина, произтичащи от недрата и красотата на Странджа, се отличават изпълненията на групата за автентичен фолклор с. Звездец. Освен че популяризира странджанския фолклор в неговото богатство и неповторимост, групата се занимава и със събирателска дейност. Жените пеят от цяло сърце – за сърцата!

Фолклорната група за изворен фолклор към читалище Просвета в Малко Търново ще ви изненада както с богатия си репертоар, така и с майсторските изпълнения. Сърцатите жени от състава са съпричастни на всички начинания, свързани с народната музика в малкотърновския край: концерти, надпявания, събори, юбилеи и чествания. Така странджанската песен остава жива, обичана и продължава да съпътства живота на малкотърновци и до днес.

Ако съвремието изисква друг подход при поднасяне на фолклора – автентично пеене, съчетано с шегата, с веселието, с динамиката, то групите за изворен фолклор на Бръшлян, Граматиково, Звездец и Малко Търново знаят как да го направят!

Последна актуализация на 11.09.2015