Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Малко Търново и "Фондация за развитие на Малко Търново" - Малко Търново и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Филек
Филеците са типично странджански игри. Най-обичани били от младежите и се провеждали по време на Великите пости. Тогава не се правят хора, защото се жалее Господ. Няма музикални инструменти, но затова пък игрите са изразителни, пълни с младежка буйност и безгрижие и се играели на обширни извънселски поляни и по-рядко на мегдана. От Тодоровден до Лазаровден (42 дни) всяка неделя на момите и момците се дава възможност в самостоятелни игрови действия да установят близост, да изберат своя бъдещ партньор и да изразят предпочитанията си.

Сред най-изпълняваните игри са: "Завъртане", "Провиране", "Нека, нека върви", "Игра на въже" и др. Съпроводени са от песните: "Жераве, вие бураве", "Синджир бяло Раде", "Калю порталю" и др.

Най-колоритни остават надпяванията, изпълнени с много хумор и присмехулство. Често дори годежи се разваляли заради тези запевки, отразяващи характера или външния вид на момите и ергените. Били очаквани "със свито сърце" като вид оценка от обществото.

Например:

Манда е джанъм, Манда е,
Манда е кюпче медено (закръглена)

Иван е джанъм, Иван е,
Иван е чукман пребагрен (мургав)

Ганка е джанъм, Ганка е,
Ганка е ружа в градина (хубава)

Живко е джанъм, Живко е,
Живко е петле - есенче (наперен)

Рада е джанъм, Рада е,
Рада е гърне под въстреб (срамежлива)

Кольо е джанъм, Кольо е,
Кольо е устрел префърлен (от друго село) и т. н.

Вече четири години в град Малко Търново се възстановяват игрите Филек. Изпълняват се не само от младежи, а се включват пет поколения малкотърновци. Така по естествен начин се заплита нишката на приемствеността при изпълнението на ритуала и той става по-колоритен и запомнящ се.

Последна актуализация на 11.09.2015