Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Малко Търново и "Фондация за развитие на Малко Търново" - Малко Търново и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Музей на Илинденско- Преображенското въстание в м. Петрова нива


Странджанската епопея започва навръх християнския празник Преображение Господне – на 5-и срещу 6-и август. Оръжието на въстаниците е остаряло, преобладаващ „боен арсенал” са коси, вили и брадви. Недостатъчна е военнотехническата и тактическата им подготовка, неблагоприятна е и международната обстановка. Цялото население обаче се включва в подготвянето на въстанието. Раждат се страховитите „Смъртни” дружини, готови да извоюват свободата с цената на живота си. И изгрява „Ясен месец... над зелената гора”, както се пее в химна на въстанието, и осветява въстанала Странджа, безпаметния героизъм на чедата й, последвалия погром и бежанската трагедия.

Издигнатият в местността монумент съхранява паметта за подвига на българите по време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. и за борбите им в името на българската национална кауза за освобождение и обединение. Създадена е музейна експозиция „Преображение”, а по повод 100-годишнината от избухването на въстанието е построен и осветен параклис-костница „Св. Петка”. Мемориалният комплекс е включен под № 7 в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Последна актуализация на 11.09.2015