Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Малко Търново и "Фондация за развитие на Малко Търново" - Малко Търново и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Магията на странджанските села
Бръшлян
Бръшлян
Граматиково
Граматиково
Стоилово
Стоилово
Заберново
Заберново

Каквото и да търсите за вашата различна ваканция, дали романтични изживявания сред гостоприемни  и приветливи селски къщи, или докосване до отминали епохи, то елате в Бръшлян, Стоилово, Звездец, Младежко, Близнак, Евренозово, Сливарово или Граматиково. Не пропускайте шанса да поживеете няколко дни заобиколени от зеленината на гората и песента на птиците, да спрете за миг безумния ритъм на ежедневието и усетите пулса на планината.

Почувствайте топлотата и гостоприемството на странджанци и запазете в сърцата си частица от добротата и сърдечността им. Вижте как грижовни ръце разпалват огъня и приготвят вкусни странджански гозби. Стопаните ще ви попеят и посвирят, а и ще ви разкажат интересни легенди.

Избирайки почивка в странджанско село, вие ще се докоснете до традициите и ежедневието на местните хора. Можете да откриете прелестите на планината като просто излезете из хълмистите й склонове, за да се насладите на пасторални пейзажи и впечатляваща красива природа.

Още с пристигането си в архитектурния резерват с. Бръшлян, установявате, че за вас започва едно истинско пътешествие в миналото. Разходката в селото е изключително преживяване - двеста годишни селски къщи, обявени за паметници на културата, стара църква от ХVІІ век с реставрирано килийно училище. Не пропускайте да чуете историята на нейното съграждане в смутните години на турското робство. Разгледайте и селскостопанския музей на открито, посетете етнографската сбирка и на всяка цена пробвайте как се тъче на стан.

Пътешествието обаче не спира дотук. По маркирани туристически пътеки ще стигнете до едни от най-красивите кътчета в околностите на селото.

Граматиково е най-голямото странджанско село, разположено на огледно било, в чието подножие лъкатушно се вият сребристите ленти на р.Велека. Местните хора не само ще ви смаят с невероятните си певчески умения, но и ще ви потопят в разкази и легенди за отминали времена. Ще организират за вас пешеходни турове из планината, а в уютните механи ще опитате от вкусните странджански специалитети. Не пропускайте да видите “Горска сбирка”, в която се представя изключителното богатство на странджанската природа.

Има нещо специално в Граматиково, което разпалва въображението и стопля душата. Ще го усетите в мистични места като Голямото аязмо, наричано от местните Родината, заради вярата, че оттук са се разселили нестинарите в Странджа, в параклиса върху пещера в м.Котвините и много други, които просто чакат да бъдат открити от вас.

Само на 9 км от Малко Търново е с. Стоилово. Заобиколено от две реки, Велека и Аидере, селото е истински рай за онези, които търсят уюта на типично селската атмосфера, съчетан по неповторим начин с прекрасна природа. Гледката към вътрешността на планината е изумителна. Заоблените хълмове на Странджа, огрени от слънцето, приличат на вълни от безбрежно зелено море. Поспрете се при майсторите кошничари и научете как се заплита кош от лескови пръчки. Не пропускайте да видите църквата “Св. Илия”, а след това се оставете да бъдете изненадани с участие в “магарешко сафари”.  Включете се в него и местните ще ви удостоят със "Сертификат за правоуправление на стоиловско магаре”.

Ако търсите смирението на селските църкви и параклиси, то посетете с. Заберново. Разгледайте най-старата църква в Странджа – “Св. Лука”. Рушителната сила на времето сякаш е спряна в това село – запазен е мелодичния местен диалект, съхранени и живи са традициите и празниците. Гостоприемните домакини ще организират за вас пешеходни турове до едни от най-мистичните места в Странджа – малки параклиси с аязми, построени върху древни тракийски светилища и оброчища.

Последна актуализация на 11.09.2015