Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Малко Търново и "Фондация за развитие на Малко Търново" - Малко Търново и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.

Малкотърновския край

Разположена в сърцето на Странджа планина, върху по-голямата част от територията на едноименния природен парк, община Малко Търново е наследник на многовечната връзка между планината и морето. Тази връзка е белязала с благотворното си влияние всички културни пластове и исторически епохи – като започнем от времето на митичния Финей и аргонавтите, тръгнали за Златното руно към Колхида, и стигнем до днешните артистични и творчески изяви, провокирани от магията на тази планина.

Съвременният облик на общината, събрала в себе си хилядолетната история на Европа – от траките до християнството, я оформя като един от привлекателните туристически центрове в България. Тук духът на миналото е пренесен през времето.

Неповторимата атмосфера на Малко Търново създават двете църкви – католическа и православна, историческият музей, разположен в сградите на три типични възрожденски къщи от средата на ХІХ век, разходките до тракийски гробници от римската епоха в околностите на града, и не на последно място изворът в центъра, станал символ на Малко Търново – Големият врис. За него местните хора казват, че ако момиче или момче от друг град пият вода, ще се оженят в Малко Търново.

Последна актуализация на 11.09.2015