Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Малко Търново и "Фондация за развитие на Малко Търново" - Малко Търново и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Село Калово
Обща панорама
Обща панорама

Намира се на 3 км южно от пътя Визица – Босна, на 54 км от гр. Малко Търново, 57 км от гр. Бургас; 250 м.н.в. Разположено е на южните склонове на Босненското било.

Макар че селото винаги е било българско, името му идва от гръцкото “калóс” - “хубав”. Това вероятно се отнася за красивите му околности.

Първите сведения за селото се черпят от данъчните регистри от ХVІІ век.

В близките околности се намират мегалитни паметници – долмени в местностите Змеюви къщи и Похлупен камък и тракийски могилни некрополи в местностите Тумбата, Яньовото нивье, Кориите и Гьола.

На изток от Калово се намира Защитена местност “Парория”.

Съществува предание, че по време на изселването от м. Сарджево пристигнал търговец, който предложил на селяните да се заселят на мястото, където е разположено днешното село, тъй като то имало южно изложение, защитено от северните ветрове и хубав изглед. Част от сарджовските селяни го послушали и се преместили на новото място, като основали днешното Калово.

Празникът на селото се отбелязва в деня на Св. Пантелеймон (9 август).

Интересни обекти за посещение:

• Църква “Св. Георги” - датира от ХVІІІ-ХІХ в. Наскоро реставрирана.
Параклиси “Св. Панталеймон” (на 2 км западно от селото), “Св. Петка” (на 4 км северно от селото, в м. Парория, общ със село Заберново), “Св.Тодор”
• Долмен в местността Похлупен камък, на около 1,5 км северозападно от селото. Частично запазен, плочите му са счупени.
• Долмен – западно от Калово в м. Змеюви къщи. Частично запазен.

Последна актуализация на 11.09.2015