Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Малко Търново и "Фондация за развитие на Малко Търново" - Малко Търново и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.

ЛЕТНИ КУЛТУРНИ ПРАЗНИЦИ НА ГР. МАЛКО ТЪРНОВО 19 – 25 август 2013 г.

Летните културни празници на град Малко Търново се провеждат непосредствено след тържествата в местност Петрова нива, за 21-ва поредна година. В едноседмичната програма на празниците са включени разнообразни по форма и съдържание културни изяви в областта на фолклора, традиционната духовна култура на района, изложби, срещи с именити творчески личности.

 

ПРОГРАМА:

19.08. /понеделник/

19.00 ч.- площад „Преображение”

Тържествено откриване на Летните културни празници и пленерите по   живопис и скулптура

- Първият Международен пленер по живопис “Странджанска палитра” се е състоял през втората половина на месец август 1999 година в Малко Търново. Участниците са професионални художници с доказана творческа индивидуалност. Техният подбор се осъществява от организаторите, чрез персонална покана или по препоръка на отделни творчески организации и институти. Целта на инициативата, от започването й до днес, е да се популяризират чрез живописни творби (масло, акварел, пастел и др.) уникалната странджанска природа, архитектурно-исторически забележителности, бит и духовност на странджанския край, изразени чрез митологичните предания, фолклор, нрави и обичаи на хората. Тази година пленера се провежда за 15- ти пореден път.

- Вторият Пленер по скулптура в траен материал се открива през първата половина на месец август. Участниците  са професионални скулптури, с доказана пластична и творческа индивидуалност. Реализират се скулптурни произведения, експонирани на открито, които обогатяват естетически градската среда.

Концерт-спектакъл на тримата тенори от „Уникалните гласове”- Борис Луков, Веселин Вачев и Георги Петров

-          Разнообразен и атрактивен спектакъл, който включва в себе си класиката на италианските арии, евъргрийни, латино, рокендрол, руски шлагери, и най – великите български песни

 

20.08./ вторник/

18.00 ч.- Изложбена зала „Георги Зайков”

Откриване на изложба с творби на художника Георги Зайков и представяне на книгата „Спомени за Зайо”

-          Името на Георги Зайков сварзваме с основаването на пленера по живопис „Странджанска палитра”. Изложбата с негови творби  е израз на признание на малкотърновската общественост към големемия художник,артист, човек и приятел.

19.30 ч.- площад „Преображение”

Концерт на поп певицата Деси Добрева

 

21.08. /сряда/

08.00 ч.- ДПП „Странджа”

Туристически маршрут „Изворите на р. Младежка”  с водач- интерпретатор

17.00 ч.- читалище „Просвета-1914”

„Театър на поезията”- поетичен рецитал, представяне на книгата „Искри от вечността”- автор Мариана Праматарова и прожекция на мултимедиен филм за Странджа

-          Искри от вечността" е летопис на една от най-красивите български планини - Странджа, като в него се преплитат древната ни история, култура, нрави и обичаи. Авторката живее и работи в Бургас. Работила като телевизионен журналист-репортер,автор и водещ на културно-информационни предавания в бургаски телевизии.

20.00 ч.- читалище „Просвета- 1914”„Балкански аристократи”- постановка на Драматичен театър „Адриана Будевска”- Бургас

-     Eдин съвременен вариант на „Криворазбраната цивилизация”. В театралната постановка участват популярните актьори- Тончо Токмакчиев, Тони Минасян, Йоанна Темелкова, любимите бургаски актьори и приятели на Малко Търново Стоян Памуков, Валери Еличов, Димитрина Тенева и др.

 

22.08. /четвъртък/

08.00 ч.- ТИЦ- Малко Търново

Туристически маршрут до Култов комплекс в м. Мишкова нива

- Култовият  комплекс  в местността „Мишкова нива“ е проучен през 1981-1983 г. в рамките на експедиция „Странджа“ под ръководството на доц. д-р Петър Делев и проф. Александър Фол. Състои се от куполна гробница,могилен некропол, римска villarustika (селска вила, имение), крепост на върха Голямо Градище и рудници в подножието му.

16.00 ч.- читалище „Просвета-1914”

„Принцесите и змеят”- детска пиеса на Държавен куклен театър- Бургас

-          Забавна, наивна и смешна история за най- малките. Четири приказки за един Змей и четири много странни Принцеси.

 

19.30 ч.- площад „Преображение”

„Любовта оцеля”- концерт на Ваня Костова, Боян Михайлов и гайдаря Костадин Атанасов

 

23.08. /петък/

08.00 ч.- ТИЦ- Малко Търново

Туристически маршрут до Могилен некропол в м. Пропада

- Намира се на 3 км северозападно от Малко Търново на върха на невисок хълм, даващ началото на некропол от 40 могили. Куполната гробница е разкрита е през 1979 г. и е великолепен образец на тракийската култова архитектура.

17.00 ч.- Етнографска къща- музей „Чудесата на Странджа- за теб с усмивка”- възстановка на елементи от Странджанския бит

- представена от състав за автентичен фолклор към Клуб на пенсионера „Магда Пушкарова”

19.30 ч.- площад „Преображение”

„Мистичен огън”- концерт на народната певица Радостина Йовкова и етноформация „Дива река”

- Радостина Йовкова е една от младите и даровити изпълнители на Странджа. Завършва висшето си образование в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в  Пловдив. Като солист в оркестъра на националния фолклорен ансамбъл ”Филип Кутев” в София има многобройни участия във фолклорни концерти у нас и в чужбина.

 

24.08. /събота/

11.30 ч.- центъра на града

Откриване на изложба с творби на участниците в пленерите по живопис и скулптура

19.30 ч.- площад „Преображение”

„Край извора”- концерт на самодейни състави от гр. Малко Търново

25.08./неделя/

10.00 ч.- Църногоровски панаир

Водосвет в параклиса „Св. Богородица”

11.00 ч.-  Народни борби

16.00 ч.- площад „Преображение”

Колоездачно състезание, етап Звездец- Малко Търново, за купа „Странджа”

Състезанието е организирано от Черноморска лига по колоездене, а наградите за победителите са осигурени от Община Малко Търново.

Старт – 16.00 ч. – с. Звездец

Финал и награждаване – пред сградата на Община Малко Търново

В колоездачното състезание ще участва и отбора по колоездене на гр.  Малко Търново. Той бе създаден през настоящата година и представя общината в национални и регионални състезания. Традициите на колоездачния спорт в Малко Търново датират още от далечната 1928 г.

 

 

Последна актуализация на 11.09.2015