Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Малко Търново и "Фондация за развитие на Малко Търново" - Малко Търново и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.

110 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКО – ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ Национален възпоменателен събор в Историческа местност Петрова нива

На 17 август 2013 г. в м. Петрова нива, община Малко Търново ще се проведе Национален възпоменателен събор по повод 110- та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание. Събора се провежда под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

На 29 юни 1903 г. в м. Пéтрова нива се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната, където е проведен конгреса е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения.

През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

ПРОГРАМА 17.08. 2013 г.

11:00 ч.- Научна конференция на тема: „110 години от Илинденско- Преображенското въстание”- организатор Тракийски научен институт към Съюз на Тракийските Дружества в България

14.15ч – Документален филм за Илинденско-Преображенското въстание по спомени на потомци на участниците във въстанието Филмът е съвместна работа на Исторически музей Малко Търново, Военно-исторически музей гр. София, студенти на УНИБИТ гр. София.

17:00 ч.- Мемориален пробег „Петрова нива”

19:30 ч. - Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци, отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий - храм-костница „Света Петка”

20:00 ч.- Възстановка на конгреса, проведен през 1903 г. и обявяване на Преображенското въстание – организатор Национално дружество „Традиция” - Национално дружество “Традиция” в последните години се явява организатор на значими масови исторически възстановки и инсценировки, свързани с: Априлското въстание 1876 год.; “Защита на Маньово бърдо” (Панагюрище); “Слизане на Ботевата чета на Козлодуйския бряг” и др.; Руско-турската освободителна война 1877-78 год.; “Защитата на Орлово гнездо” (Шипка); “Боят за Самарското знаме” (Стара Загора); “Капитулацията на Осман паша” (Плевен); “Посрещането на ген. Гурко в старата българска столица” (Велико Търново) и др.

20:30 ч. - Откриване на възпоменателното тържество пред мемориала

              -Заря-проверка

Представителни части от Военноморски сили - Военноморска база- Атия Представителни части от Национална Гвардейска част и представителен духов оркестър

21:00 ч. – Празничен концерт с участието на ансамбъл „Странджа”

Последна актуализация на 11.09.2015