Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Малко Търново и "Фондация за развитие на Малко Търново" - Малко Търново и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Великден в Странджа

Великден е най-светлият от светлите празници, който продължава три дни. Подготовката за празника започва от рано. Седмицата преди Великден се нарича Велика неделя.

На Велики четвъртък се боядисват яйцата. Стопанката в Странджа, с помоща на децата си боядисва около 100-150 яйца, в зависимост от членовете на семейството си. Яйцата се оцветяват само в червено и жълто. Тези цветове се получават от сварени листа на круша, смрадлика, брош, мечо ухо, лапад и от люспите на кромид лук. По желание те се рисуват с восък преди варене. Първото боядисанo яйце се пази до следващия Великден.

Важен момент в обредността е боренето с яйцата. Според поверието победителят ще бъде здрав през цялата година. В неделя църковните камбани бият тържествено. Играят се великденски хора. Момичетата и момчетата се люлеят на люлки - въртиколници. Посещават се роднини и близки, на които се носят боядисани яйца и козунак.

Мало и голямо отима на Празничните литургии в православната църква “Успение Богородично” и католическата църква “Света Троица”, Великденски хора и люлки – въртиколници в центъра на града.

Последна актуализация на 11.09.2015