Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Малко Търново и "Фондация за развитие на Малко Търново" - Малко Търново и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Кукеровден


Странджаският "бял кукер" е най-древната форма на честване на този празник в България. Кукеровден в Странджа се празнува на Сирни заговезни и има карнавален характер. Само и единствено в Странжа той се проявява в най-старинната си форма "бял кукер" т. е. кукер без маска, с открито лице.

Обряд с богат смисъл и символика - осигуряване на плодородие и изобилие. Кукерът е облечен с бели ярешки или овчи овчи. Лицето му е начернено със сажди от изгорена ръженка запазена от последната жътва. Заедно с него върви и дружината му: кукерска мома, кукерска баба, доктор, стражари, които пазят момата, бръснар, поп и др. Всички персонажи от кукерската дружина имат пародиен характер.Обикалят целия град, а вечерта е кукерското шествие – “заораването” с дървено рало и обряда Паликош. Мъжете издигат на високо запален кош, пълен със слама. Около него се вихри голямо хоро. Когато кошът падне, всички се стремят да го прескочат за здраве.

Празниците Кукеровден и Паликош са още живи в Малко Търново и някои села в общината.

Последна актуализация на 11.09.2015